Zbog novonastale situacije s pandemijom i odlukom mjesnog ordinarija biskupa Franje odlučeno je da ovog puta neće biti kolektivnog i javnog blagoslova uskrsnog jela. Zato i na našoj stranici donosimo upute i smjernice glede ove blagoslovine.

Na sam Uskrs neka svaka obitelj upriliči blagoslov uskrsnog jela u vlastitom domu i to na ovaj način. Prije jela neka se izmoli Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, a onda neka se izmoli ova dolje molitva i blagoslovljenom vodom (ako je nema onda i bez nje) poškropi sve što je pripravljeno za jelo.

 

PREDVODITELJ: POMOĆ JE NAŠA U IMENU GOSPODINA!

SVI: KOJI JE STVORIO NEBO I ZEMLJU!

PREDVODITELJ: GOSPODIN S VAMA!

SVI: I S DUHOM TVOJIM.

POMOLIMO SE:

BOŽE, TI SI PO SMRTI I USKRSNUĆU SVOGA SINA, GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA, OBNOVIO LJUDSKI ROD I CIJELI SVEMIR! PONIZNO TE MOLIMO, BLAGOSLOVI SVU OVU HRANU (KRUH, MESO, JAJA, SOL, LUK, SIR,…. ) KAO I DRUGE STVARI I PREDMETE, KOJE SMO MI, VJERNICI, DONIJELI SA SOBOM TEBI NA BLAGOSLOV, DA NAM BUDU ZNAK USKRSNE OBNOVE I ZAŠTITA OD SVAKOGA ZLA DUŠE I TIJELA! I DAJ DA SVI, KOJI BUDU BLAGOVALI OVU BLAGOSLOVLJENU HRANU I SLUŽILI SE OVIM BLAGOSLOVLJENIM STVARIMA I PREDMETIMA, USTRAJU U TVOJOJ MILOSTI I UVIJEK ŽIVE KAO NOVI LJUDI! PO ISTOM KRISTU GOSPODINU NAŠEMU! AMEN.

Nakon toga se hrana i ostale namirnice poškrope blagoslovljenom vodom.

Izvor: Samostan Petrićevac