Velika franjevačka obitelj, u svijetu i u regiji, ove godine komemorira dva značajna franjevačka jubileja, pa i Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tom smislu priređuje zajednički susret/spomen, 16. i 17. rujna ove godine pri franjevačkoj crkvi i samostanu Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu (Novi Zagreb).

Radi se o proslavi 800. obljetnice Asiškog oprosta (tzv. Porcijunkulski oprost) i spomenu 500. obljetnice diobe Prvoga franjevačkog reda. Vijeće franjevačkih zajednica odlučilo je da ta zajednička komemoracija bude pri Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Križa u Sigetu (Novi Zagreb), i to u petak, 16. rujna 2016. popodne i subotu, 17. rujna većim dijelom dana.

U petak, 16. rujna popodne, s početkom u 16.30, predviđen je studijski skup na obje teme.

U subotu, 17. rujna dopodne, s početkom u 9.30 sati, predviđen je molitveno-liturgijski susret s pokorničkim slavljem (fra Ante Vučković) i euharistijskim slavljem (biskup Vlado Košić). Nakon predaha u 14 sati predviđen je dramski dijalog na temu Franjina mirotvorstva (prema romanu fra Bernardina Škunce) u izvedbi dvojice vrsnih kazališnih glumaca i pedagoga (Ivan Ševo i kolega). Na kraju se dvodnevni susret završava duhovno-molitvenim skupom s obredom poslanja i razlaza.

IKA
Zagreb, 25. kolovoz 2016.