U subotu, 24. kolovoza 2019. godine, u franjevačkom samostanu na Petrićevcu upriličen je 22. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini.

Nakon okupljanja sudionika program je započeo molitvom i pozdravnim govorima. Prvi je govor uputio fra Miljenko Šteko predsjednik KVRPP, potom biskup Marko Semren, delegat BK BiH i na koncu kao domaćin susreta fra Domagoj Šimić, gvardijan samostana na Petrićevcu.

U prvom dijelu susreta predavanje na temu „Redovnici i redovnice u misijskom poslanju” održao je nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje. Tijekom predavanja nadbiskup Hoser, ističući svoje misijsko poslanje na afričkom kontinentu,  podijelio je s redovnicima i redovnicama svoje vlastito iskustvo i na taj način nastojao ohrabriti, prisutne članove današnjeg skupa u njihovom radu i djelovanju.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a potom i prigoda za sakrament svete ispovijedi. Točno u podne započelo je euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi koje je predvodio delegat BK BiH biskup Marko Semren uz koncelebraciju nuncija u BiH Luigi Pezzut-a, nadbiskupa Hosera, dvojice provincijala bosanske i hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Marinčića i fra Miljenka Šteke, te još 20-ak svećenika.

U prigodnoj propovijedi biskup Marko naglasio je da je smisao redovništva u misionarenju, te da je neizostavan aspekt svakog redovništva i misionarstvo. Nadalje citirajući papu Franju u kontekstu spomenute teme rekao je kako su zajednice aktivnog života dobrovoljci za naviještanje evanđelja, te da bi misijski redovnički poziv trebao biti u službi evanđelja.

Svetu misu sviranjem i pjevanjem animirali su bogoslovi franjevačke teologije iz Sarajeva pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon zajedničkoga ručka upriličen je posjet katedrali i trapističkom samostanu Marija Zvijezda, dok se u prostorijama samostana istovremeno održala skupština KVRPP BiH. Tom prigodom za novog predsjednika izabran je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Redovnički dan koji je okupio redovnike i redovnice različitih družbi i kongregacija iz BiH, a kojemu je ove godine domaćin bio franjevački samostan na Petrićevcu, završio je u bratsko-sestarskom ozračju.

Izvor: Samostan Petrićevac

Za više fotografija kliknite ovdje