U ime Trojedinog Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga, dana 23. lipnja 2022. godine biskup banjolučki mons. Franjo Komarica proslavio je svoj zlatni svećenički jubilej u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu. Na svečanom misnom slavlju uz oca biskupa bilo je još jedanaest koncelebranata i dva đakona i lijepi broj vjernika koji su u potpunosti ispunili crkvu, onako kako to na Petrićevcu biva na proslavama sv. Ante. Misno slavlje animirao je gosp. Neven Kraljić, orguljaš zagrebačke katedrale, uz pjevanje supruge gđe. Josipe Kraljić, te nekoliko pjevača iz zborova banjolučkih župa.

Rijetko koja župa u Bosni i Hercegovini, ali i šire, se poput Petrićevca može se pohvaliti da je iznjedrila dva kardinala, mons. Guida Del Mestria i uzoritog Vinka kardinala Puljića, te jednog biskupa kao što je naš rezidentni biskup mons. dr. Franjo Komarica.

Prije samog početka misnog slavlja najprije se otpjevalo geslo bl. Ivana Merza „Katolička vjera“, a potom su okupljeni imali priliku vidjeti prikaze fotografija našeg biskupa od mladosti, studija, ređenja, mlade mise, biskupske službe i ustoličenja, do susreta s papama našim Franjom, Benediktom i Ivanom Pavlom II.

Fotografije koje su tom prigodom prikazane donosimo i ovdje:

Nakon ulazne procesije najprije se obratio otac gvardijan fra Domagoj Šimić. Nakon uvodnog govora dječica koja su biskupu recitacijom čestitala jubilej na proslavi nebeskog zaštitnika biskupije sv. Bonaventure isto su učinila i na Petrićevcu.

Nakon recitacije i uručivanja buketa uslijedilo je svečano misno slavlje iz kojeg možemo iznijeti jedan zanimljiv element. Prije točno pedeset godina 23.07.1972. kada je gvardijan na Petrićevcu bio fra Rafael Lipovac u šatoru koji je tada zamjenjivao potresom uništenu crkvu mladi svećenik Franjo slavio je svoje mladomisničko slavlje. Kao sjećanje na pokojnog fra Rafu i lijepa vremena naš je jubilarac u misi odabrao pjevanu molitvu vjernika koju je upravo tih godina tadašnji gvardijan fra Rafo pjevušio s narodom, a biskup Franjo upisao u pjesmaricu Pjevajte Gospodinu pjesmu novu.

U svojoj homiliji otac biskup odabrao je dvije osnovne misli vodilje. Prva misao je „Posvećen da naviješta Evanđelje, posvećuje vjernike, prinosi žrtvu novoga saveza (II. Vatikanski koncil), a druga misao o kojoj je mons. Franjo govorio odnosi se na citat je iz knjige Timotejeve: „Zahvaljujem Gospodinu našemu Isusu Kristu, što me smatrao dostojnim povjerenja i uze me u svoju službu.“ (1 Tim 1,12)

Nakon misnog slavlja otac gvardijan je sve prisutne pozvao u kriptu samostanske i župne crkve na objed. Trenutak koji će, vjerujemo mnogima ostati u sjećanju, jeste onaj kada je fra Domagoj u ime Franjevačkog samostana udijelio biskupu poklon, umjetničku fotografiju samostana i crkve na Petrićevcu što je oca biskupa ganulo do suza. Kako nikada ne bi zaboravio svoj rodni Petrićevac, rekao je fra Domagoj.

Na poseban način zahvaljujemo se i HKD Napredak podružnica Banja Luka na čelu s predsjednicom gđom. Ružicom Grozdić Ševarika koji su poklonili slavljeničku tortu za našeg jubilarca, oca biskupa Franju. Također veliko hvala svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da proslava ovog velikog dana za župu Petrićevac, ali i oca biskupa prođe u savršenom i najboljem redu.

Izvor: Samostan Petrićevac