Borba protiv nepravde u svijetu je vrijedan pothvat i bitan dio evanđeoske poruke. Međutim, Isusova metoda borbe je specifična. On prije svega potiče da radimo na vlastitome „inventaru” gledajući u svoja srca prije nego počnemo ispravljati ono što drugi rade.
Lako je zagovarati nekoga drugoga i boriti se protiv nepravde koja se događa u svijetu, ali je daleko teže pogledati na vlastiti život i vidjeti jesmo li zaista u skladu s onim protiv čega propovijedamo. Zašto je to važno? Zato što moramo najprije raditi na sebi kako bismo tek tada mogli reći drugima da čine nešto nepravedno i da to trebaju promijeniti.
Trebamo paziti na Isusove riječi kada je najavio da će nam biti suđeno na kraju vremena. Dobročinstvo prema drugome mora biti na čelu svake borbe protiv nepravde, a dobra djela trebaju oblikovati naša stajališta, ali i naše postupke.
Jedna izreka kaže: „Ne možeš se s vatrom boriti vatrom”. I uistinu ne možemo jer ćemo u protivnom samo zapaliti još više plamena, a vatra će biti sve veća i veća.
Borimo se, stoga, protiv nepravde najprije gledajući u svoje srce, ispravljajući ono što tamo nalazimo, a potom u duhu dobrostivosti, zahvalnosti i praštanja pođimo u svijet sijati sjeme mira i pravde.

Izvor: Samostan Petrićevac
Prijevod s engleskog