misolovka

MIŠOLOVKA

Jednog dana miš je gledao kroz pukotinu u zidu farmera i njegovu ženu kako otvaraju neki paket. “Kakvu bi hranu paket mogao sadržavati?” pitao se. Ali kad je otkrio da je u pitanju mišolovka, bio je užasnut. Trčeći kroz dvorište miš je upozoravao ostale vičući: “U kući je mišolovka! U kući je mišolovka!” Kokoš, kvocajući i čeprkajući, podiže glavu i reče: “Gospodine Mišo, to je ozbiljan problem za tebe, ali za mene nema ama baš nikakve posljedice. Ja se zbog toga ne trebam uzrujavati.”

Miš se okrenu prascu i viknu: “Mišolovka je u kući! Mišolovka je u kući!” Prase je suosjećalo, ali reče: “Vrlo mi je žao, gospodine Mišo, ali ja tu ne mogu ništa učiniti osim moliti. Budi siguran da si u mojim molitvama.” Miš tada krenu prema kravi: “Mišolovka je u kući! Mišolovka je u kući!” Krava reče: “Oh, gospodine Mišo, žao mi je zbog tebe, ali s mog nosa neće faliti koža.” Tako se miš vratio odbijen pognute glave u kuću kako bi se sam suočio s farmerovom mišolovkom.

Te se noći začuo čudan zvuk u kući – kao zvuk kad mišolovka uhvati svoj plijen. Farmerova žena požurila je vidjeti što se uhvatilo. U mraku nije vidjela da je mišolovka uhvatila rep otrovne zmije. Zmija je ugrizla ženu. Farmer ju je brzo odvezao u bolnicu. Nedugo zatim vratila se kući s visokom temperaturom. Znamo da se visoka temperatura liječila svježom kokošjom juhom pa je farmer zaklao kokoš. Ali bolest njegove žene se nastavila pa su je došli posjetiti prijatelji i susjedi.

Da bi ih nahranio, farmer je zaklao prase. Farmerova se žena, nažalost, nije oporavila – umrla je. Došlo je toliko ljudi na njezin pogreb, da je farmer morao zaklati kravu kako bi ih sve nahranio. Miš je sve to gledao s velikom tugom kroz svoju pukotinu u zidu.

Zato, kad sljedeći put čuješ da se neko suočio s problemom i misliš da te se to ne tiče, sjeti se – kad je jedan od nas ugrožen, svi smo u opasnosti. Svi smo umiješani u putovanje zvano “život”. Moramo paziti jedni na druge i ponekad uložiti dodatan trud da ohrabrimo svog bližnjeg. Sjeti se: svatko je od nas bitna nit u životu druge osobe – naši životi isprepleteni su s razlogom.

Nepoznati autor

 


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Podijeli ovo: