U nedjelju 16. kolovoza 2015, biskup dr. Franjo Komarica pohodio je najmlađu župu svoje biskupije – Motike kod Banje Luke, koja je osnovana 1983. god.

Na poziv vjernika, župljana te župe i upravitelja župe fra Ive Orlovca, koji je župnik i gvardijan na Petričevcu, biskup Franjo je predslavio koncelebriranu misu te blagoslovio novozavjetovanu crkvicu sv. Roka na brdu Ćelanovac.

Također je podijelio i sakrament Svete Potvrde jednom krizmaniku iz te opustošene župe.

Biskup je blagoslovio i novu zavjetnu sliku sv. Roka koju je Crkvi poklonio protjerani župljanin te župe Ivica Žižak.

Na tom nesvakidašnjem slavlju okupilo se stotinjak župljana, većinom prognanih koji žive u Hrvatskoj i u drugim zemljama Europe. Među okupljenima bilo je i župljana župe Petrićevac i Barlovci te nekoliko pravoslavnih Srba.

Za ponovnu izgradnju i uređenje ove zavjetne kapele najzaslužniji su prognani župljani koji uglavnom žive na području Rijeke i Zagreba.

Glavni organizator svih radova bio je Ljevar Mile koji je okupio svoju braću zatim obitelji Ive Ljevara, Mate Marića, Marka Matoševića, Joze Ašćića, Maria Ćosića te Josipović Nikice i Ivice Žižak.

Na mjestu sadašnje nove kapele, bila je dijelom zidana dijelom drvena filijalna crkvica prostrane petričevaćke župe. Ta crkvica iz 1950 god. u zadnjem ratu je doživjela sudbinu svih ostalih katoličkih crkava i kapelica na širem banjalučkom području.

Iz prošlosti ovoga kraja poznato je da je u njemu harala kuga, osobiti u prvim desetljećima 19. st. Tadašnji katolici potaknuti svojim duhovnim pastirima, ocima franjevcima, učinili su zavjet sv. Roku, poznatom svecu Zaštitniku protiv kuge i drugih neizlječivih bolesti. Postoje među župljanima saznanja o čudotvornom izlječenju pojedinih teško oboljelih župljana, koji su učinili zavjet sv. Roku.

Obraćajući se nazočnim vjernicima biskup Franjo je izrazio svoju radost što je među njima nakon više od dva desetljeća, kada je zadnji puta pohodio ovu zavjetnu kapelu. Pohvalio je njihovu postojanu i djelotvornu vjeru. Osobito je pohvalio veliku požrtvovnost graditeljā kapele sv. Roka, koji su, putujući iz Rijeke i Zagreba o svome trošku, sve potrebno za Crkvu sami izgradili i uredili.

Obodrio ih je sve da ostanu vjerni Kristu u njegovoj Crkvi gdje god morali živjeti. Posebno je pohvalio one župljane koji su, unatoč opstrukciji lokalnih vlasti i izostanku svake materijalne pomoći, od strane općinskih i entitetskih vlasti, sami obnovili svoje opustošene i porušene domove iz kojih su nasilno protjerani tijekom domovinskog rata.

Na kraju misnog slavlja upravitelj župe fra Ivo Orlovac je odao priznanje revnim župljanima koji su iako prisilno u tuđini,  ostali vjerni svome rodnom kraju i zajedničkim naporom obnovili svoju zavjetnu crkvu na istom mjestu na kojem su mnogi od njih pohađali vjeronauk i primili sakramenat Prve Pričesti a neki i Krizme.

Svi nazočni su bili vidno radosni zbog ove jedinstvene svečanosti u njihovom kraju te su i biskupa Franju i upravitelja župe Orlovca zamolili da ostanu s njima na gozbi ljubavi koju su braća Ljevari, zajedno sa svojom majkom, priredili za brojne uzvanike u dvorištu svojih obnovljenih domova.