Zahvaljujući dragome Bogu i ove smo godine proslavili nebeskog suzaštitnika naše župe, sv. Antu Pustinjaka. Za proslavu sv. Ante pripravljali smo se kroz trodnevnicu gdje smo pola sata prije svetih misa molili krunicu, te na početku misnih slavlja litanije ovog Božjeg ugodnika.

Od početka građanske godine do spomendana sv. Ante Pustinjaka na našoj stranici objavljivani su odlomci iz knjige sv. Atanazija: “Život sv. Antuna Pustinjaka”, gdje smo se mogli upoznati sa trenutcima iz života i djelima jednog od otaca monaštva. Tekstove o životu i djelima sv. Ante Pustinjaka možete pronaći ovdje.

Misno slavlje prvog dana trodnevnice predslavio je fra Domagoj Šimić. Fra Domagoj se u svojoj propovijedi osvrnuo na evanđelje “Vlastan je Sin Čovječji otpuštati grijehe na zemlji” gdje je ljude današnjeg vremena usporedio sa donesenim odlomkom. Na jednostavan i za puk lako shvatljiv način protumačio je Božju poruku toga dana.

Kroz sveto misno slavlje drugog dana trodnevnice vodio nas je fra Ivo Orlovac, župnik u Barlovcima. Fra Ivo je u svojoj propovijedi govorio o Kristovom načinu života i o tome kako bi on trebao biti uzor svakom čovjeku i kako on treba težiti tome, baš kao što je to i sam sveti Antun Pustinjak činio.

Treći dan trodnevnice kao i misno slavlje samoga dana predslavio je fra Zoran Vuković, župnik i dekan u Kiseljaku. UZ večernju svetu misu trodnevnice fra Zoran se u svojoj propovijedi osvrnuo na “Svadbu u Kani Galilejskoj” koju evanđelist Ivan stavlja pred nas na drugu nedjelju kroz godinu. Na jutarnjoj i pučkoj svetoj misi same proslave on nam je najprije iznio ove zanimljive brojke: 1771. godina od rođenja Ante Pustinjaka i 1666. godina od njegove smrti. Fra Zoran nam je u svojoj homilij također donio i neke crtice iz života ovog Božjeg ugodnika.

Večernju svetu misu na spomendan sv. Ante Pustinjaka predvodio je fra Dominko Batinić, župnik u župi Trn. Osvrnuvši se na pustinju sv. Ante kao i na pustinje našeg života fra Dominiko je u propovijedi na zanimljiv način prenio još jednu od nebrojenih lekcija koje nam je ovaj svetac ostavlja u nasljedstvo.

Također zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da proslava našeg nebeskog suzaštinika prođe u najboljem redu.

Neka Vas sviju prati Božji blagoslov i zagovor sv. Ante Pustinjaka.

sv. Anto Pustinjače, moli za nas!

Izvor: Samostan Petrićevac