Dana 03. listopada 2021. godine u večernjim satima u prostorijama samostanske crkve na Petrićevcu, uz sudjelovanje 10-ak svećenika, časnih sestara i naroda Božjega, franjevci samostana Petrićevac, upriličili su Transitus (Obred Preminuća sv. Franje) te time ušli u slavlje svetkovine svoga zaštitnika i utemeljitelja.

Ovom događaju nazočio je i pomoćni biskup banjolučki mons. fra Marko Semren. Uz spomenute vjernike na obredu Preminuća okupio se i lijepi broj mladih većinom banjolučkih studenata koji ujedno čine petrićevačku Framu.

Franjin život i smrt toliko je poseban da je Crkva dopustila da se na svečan način slavi obred blaženoga preminuća sv. Franje, kao što to činimo i na Veliki petak za Kristovo preminuće. Ovaj obred nije za nas samo pobožno sjećanje na ono što se onoga davnoga dana u Asizu, u Franjinoj Porcijunkuli, dogodilo. Za nas sve ovo je i milosni događaj koji nas poziva na rast u vjeri u snazi Kristove smrti i uskrsnuća.

Nakon obreda Preminuća i svete mise koju je predvodio samostanski i župni vikar fra Tomislav Svetinović uslijedilo je druženje i zakuska u samostanskim prostorijama gdje je nastavljeno slavlje spomenute svetkovine.

Izvor: Samostan Petrićevac