Dana, 17. rujna 2021. godine na teritoriju samostana Dubrave na lokalitetu Skakava Gornja proslavljen je blagdan Rana svetoga Franje. Na ovome lokalitetu prije nekoliko godina otkriveni su ostaci nekadašnje kamene crkve uz pretpostavku da je tu bio i samostan, vjerojatno sagrađen od drveta. Kasnije je samostan izmješten u podnožje planine Majevica u mjestu Dubrave kod Brčkog.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup Banjolučki uz koncelebraciju cjelokupne franjevačke zajednice iz samostana Dubrave, predstavnika samostana Petrićevac u ulozi samostanskog vikara, kao i ostatka svećenstva (redovnika i dijecezanskih) iz župa Brčanskoga dekanata.

U svojoj homiliji otac biskup govorio je o samome blagdanu naglašavajući kako je iz tog blagdana proizašla kasnija pobožnost štovanja pet rana Isusovih (Propetje) a koje je i sam sv. Franjo dobio pred kraj svoga zemaljskoga života.

Cjelokupnu propovijed biskupa fra Marka možete pročitati ovdje.

Na svečanom misnom slavlju okupilo se oko pet stotina vjernika kako domaćih župljana tako i hodočasnika iz susjednih župa i krajeva Brčanskoga dekanata. Zbog još uvijek aktualnih mjera oko virusa Corona, na žalost, ni ove godine nije bila upriličena folklorna manifestacija uz prigodni domjenak.

Izvor: Samostan Petrićevac