I ove smo godine zahvaljujući dragome Bogu proslavili našeg nebeskog zaštitnika sv. Antu Padovanskog. Proslavi je prethodila trodnevnica koja je bila i svojevrsna duhovna obnova za našu župu. Duhovnu obnovu predvodio je samostanski vikar fra Ante Ivanović. Fra Ante je u svojim homilijama u toku trodnevnice govorio prvotno o važnosti duhovne obnove. ”Svima nama je neophodna kako tjelesna tako i duhovna obnova”, rekao je prvoga dana.

Kroz drugi dan trodnevnice sukladno svetkovini srca Isusova fra Ante je u homiliji imao razmatranje najveće Kristove ljubavi, njegove govornice- Križa. Kroz treći dan trodnevnice okupljeni su imali priliku slušati o bezgrešnosti te ostalim vrlinama BDM.

Na jutarnjoj misi samog blagdana fra Ivo Orlovac, župnik u Barlovcima, je u svoj homiliji približio život i djelovanje sv. Ante. ”1231. djeca su ulicama Padove vikala umro je svetac”, ovim riječima fra Ivo je okupljenima približio veličinu ovog božjeg ugodnika. Na kraju homilije je proučio okupljenima kako u svome životu svi trebamo biti poput sv. Ante i kako nam on treba biti uzor.

Središnje svečano slavlje predvodio je fra Vinko Marković, gvardijan u Jajcu. Na opće iznenađenje svih broj vjernika je bio velik, ”kao u dobra stara vremena” rekla je jedna župljanka. Na svečanom slavlju, dostojnom ovog svetca i našeg nebeskog zaštitnika, koje je bilo popraćeno procesijom i obredom kađenja fra Vinko je okupljenima pojasnio kruh, sveto pismo, ljiljan i dijete Isusa s kojima se sv. Anto prikazuje, te na jednostavan način povezao sa krepostima sv. Ante.

Večernji svetu misu predvodio je fra Tomislav Svetinović, samostanski i župni vikar. Fra Tomislav je u svojoj homiliji također govorio o sv. Anti ali na potpuno drugačiji način u odnosu na ostale propovijedi toga dana ističući socijalnu dimenziju ovoga sveca. Na kraju svete mise upriličen je blagoslov djece. Na žalost na obredu blagoslova bilo je jedno dijete, te se nadamo kako će sljedeće godine situacija biti nešto bolja.

Neka vas po zagovoru svetoga Ante uvijek prati Božji blagoslov!

Za više fotografija kliknite ovdje

Deset zanimljivosti o sv. Anti, kao i šalu na njegov račun možete pronaći u župnom listiću klikom ovdje

Izvor: Samostan Petrićevac