Sretne pogreške su prava stvar. Od nečega toliko važnoga kao što je otkriće penicilina do sasvim običnoga poziva kao što je bio slučaj u Italiji krajem travnja ove godine. Naime, Giovanni Denaro, odvjetnik iz talijanskoga Palerma želio je nazvati lokalni sud, ali je utipkao pogrešan broj. Nakon što je tri puta odzvonilo, shvatio je pogrešku i brzo prekinuo poziv. Međutim, na drugoj strani telefona bila je starica Annamaria koja je upravo čekala da joj zazvoni telefon. Iako se nije uspjela javiti, uzvratila je poziv da vidi tko ju je zvao.

Govoreći putem videopoziva za lokalno izdanje talijanskoga glasila La Repubblica kako bi podijelio ovu priču, Giovanni je izjavio: „Čuo sam glas starice koja me je pitala zašto sam je zvao. Kada sam joj objasnio svoju pogrešku, u njezinu sam glasu primijetio razočaranje: ‘Mislila sam da mi želiš dobro. Znaš, danas je moj 80-i rođendan.’” Prije nego je prekinuo poziv Giovanni joj je poželio sretan rođendan.

Annamaria se nadala da je poziv došao od člana njezine obitelji ili nekoga od prijatelja. Živeći sama, a ove godine i u izolaciji zbog koronavirusa, veselila se kontaktima s dragim osobama prigodom njezina rođendana.

Giovanni je priču podijelio na Facebooku, a jedan od njegovih prijatelja, inače vrlo ljubazna i promišljena osoba, tu je grešku shvatio kao izvrsnu priliku za rođendansko iznenađenje pa je predložio prijateljima: „Svi je pozovimo!” Ubrzo je Annamaria primila desetak poziva od potpunih stranaca koji su joj uputili čestitke za rođendan.

Annamaria je za La Repubblicu izjavila kako joj je drago zbog činjenice da je ono što je započelo kao greška bio razlog tomu da njezin rođendan ove godine bude drugačiji od svih dosadašnjih koje je slavila. Ova gesta donijela je iznimnu radost ženi koja se poput mnogih u današnjoj situaciji bori s izolacijom.

Poruka? Nije nam dovoljno da se hranimo, sređujemo i lijepo odijevamo. Trebamo druge ljude. Trebaju nam odnosi. Doista, potrebna nam je cijela tkanina odnosa koja nas njeguje u našim najvažnijim potrebama – da budemo prepoznati, voljeni i traženi zbog jedne jednostavne činjenice: jer postojimo i jer smo ljudi.

Sretan rođendan, draga Annamaria! I budimo pažljivi kada u kontakt s ljudima dođemo na neočekivane načine, kako bismo ih prepoznali i cijenili prema onome što jesu. Sretne pogreške mogu biti Božji način da nas iskoristi za slanje ljubavi tamo gdje je to potrebno.

Izvor: Samostan Petrićevac

Prijevod s engleskog