Draga braćo i sestre,

slušajući i čitajući izvješća Isusovih očevidaca o svetim događajima, kojih se ovih dana sjećamo i spominjemo, nerijetko upadnemo u kušnju da nam oni postanu odveć bajkoviti pa i idilični. Štoviše, dovedemo u pitanje jesu li se oni uopće dogodili ili je to samo „priča” za nas, današnje vjernike. Vrlo često se događaji iz Isusova života ne podudaraju s našim suvremenim shvaćanjima – kao da su nam toliko daleki pa zaboravljamo njihovu stvarnost i moć.

No, to i nije toliko čudno ako uzmemo u obzir činjenicu da ni Isusovi suvremenici nisu razumjeli njegove postupke. To je najočitije kod Isusovih učenika. Sjetimo se samo Petra, Tome i drugih koji su svaki dan provodili s Isusom, a onda su se u njihove živote jednostavno uvukli strah i sumnja.

O strahu koji su osjećale žene kada su na subotnje jutro došle na Isusov grob, upravo govori evanđelist Matej. Nadalje, govori nam o njihovom susretu s anđelom i porukom koju im je nosio: „Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.”Promatrajući situaciju koja vlada u našem društvu, možemo vrlo lako zaključiti kako se sumnja uvukla i među nas, a nju prati strah za našom budućnošću i životom. Kao da su aktualna događanja iz temelja promijenila naše navike i cjelokupni život. Dok nas mediji svakodnevno pozivaju na oprez i odgovornost, istovremeno u nama bude sumnju i strah. Kao da nam poručuju kako naš ovozemaljski život nije sve i da je prolazan ma koliko se trudili sačuvati ga i osigurati zgrćući si imetak. Zapravo je to i ključna poruka koju su shvatili Isusovi sljedbenici, a koju im je anđeo potvrdio riječima: „Vi se ne bojte! Ne trebate se bojati jer tražite Isusa Raspetoga, Onoga koji je uskrsnuo kako je obećao.”

Ovdje je dobro upitati se: „A koga mi danas tražimo?” Ako tražimo Isusa Raspetog, onda ni mi nemamo razloga za strah jer On će voditi naš život prema budućnosti bez obzira koliko imali poteškoća. Stoga, razmislimo što želimo i kakvim životom živimo. Neka nas ovaj Uskrs potakne na traganje i čežnju za Isusom! Neka nas ovaj Uskrs dovede do susreta s Njim jer je samo u Njegovoj moći otjerati od nas svaku sumnju i strah! U tom duhu, neka nam Uskrsli Krist daruje mir i radost života.

Sretan, blagoslovljen i mirom ispunjen Uskrs žele vam vaši fratri s Petrićevca.