U četvrtak, 20. prosinca 2019.,u sportskoj dvorani škole održan je drugi „Božić fest“. Na početku je sve prisutne prigodnim riječima i čestitkama povodom Božićnih blagdana pozdravio ravnatelj centra vlč. Marko Stojčić. Svima se obratio i pomoćni banjolučki biskup, mons. dr. fra Marko Semren. Potom je uslijedio program koji su djelatnici ove škole zajedno s učenicima vrijedno pripremali proteklih mjeseci. Kao i prošlih godina, i ove godine su raspisani natječaji za literarne radove, fotografiju i najljepše božićne jaslice.

Prvo mjesto u oblasti poezije osvojila je Tea Perić, učenica iz K.Š.C. „Petar Barbarić“-Travnik. U oblasti likovnih radova, prvo mjesto je pripalo Tihani Pejić iz K.Š.C. „Blaženi Ivan Merz“ Banja Luka. U kategoriji najbolje božićne fotografije, prvo mjesto osvojila je Danijela Grigorić iz Tehnološke škole u Banjoj Luci.

Jaslice su prikaz Isusova rođenja koji su evanđelisti Matej i Luka opisali u svojim evanđeljima. Sama izložba jaslica ima svoj početak još 1223. kada je naš serafski otac sveti Franjo Asiški uprizorio prve žive jaslice u malom talijanskom mjestu Greccio. Izložbu Božićnih jaslica posjetitelji su imali priliku pogledati u ulaznom holu škole, a nagrade su pobjednicima uručili ravnatelj i direktorica Anđa Tomić. Nagradu za naj-jaslice u kategoriji srednjoškolci i odrasli osvojila je Marjana Sigismundi iz župe Prnjavor. Nagradu za naj-jaslice u kategoriji djeca od 6. do 9. razreda osvojile su jaslice koju je izradila Mihaela Ivaškanin iz župe Presnače. Nagradu za naj-jaslice u kategoriji djeca do 5. razreda osvojila je Sara Matija Moreti iz župe Prnjavor.

Ovdje donosimo literarni rad iz oblasti poezije koji je osvojio prvo mjesto, a vama želimo Čestit Božić i sveto Porođenje Isusovo, te uspješnu i blagoslovljenu novu 2020. godinu.

Svjetlost Božića

Upali zadnju svijeću
na adventskom vijencu
i pusti neka izgori do
kraja.
Tad, otvorit ćeš vrata
našem Prvorođencu,
uvest ćeš sebe u put
beskraja.
Neka tvoje srce
radosno zakuca,
u dušu nek’ ti radost
unese
kada Mali Isus na vrata
ti pokuca, znaj došlo je do Božje
pobjede.
Svako rođenje zlata
vrijedi,
ali ovo nas kroz put
istine vodi.
On, koji nekada smiri
burno more
i utiša sve tvoje boli,
ustani za Njega usred
zore
i u crkvi se za Njega
pomoli.
U ovoj hladnoj Svetoj
noći
svi su ispunjeni
dobrotom.
Maleni Isus sad će
nam doći
i ispuniti svijet ljepotom.

UČENICA: Tea Perić III.b
MENTORICA: Ivona Rajković
KŠC „Petar Barbarić“ Travnik-Gimnazija

Izvor: Samostan Petrićevac

Za više fotografija kliknite ovdje