Svetu misu s obredom beatifikacije predvodio je kard. Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetih i blaženih, u koncelebraciji s kard. Carlosom Osoroom Sierom, nadbiskupom Madrida i kard. Antoniom Cañizaresom Lloverom, nadbiskupom Valencije. Svečanost je pred više od 3 000 vjernika upriličena u paviljonu Palacio Vistalegre u Madridu.

Novih 60 blaženika – mučenika, čini 40 članova Kongregacije misionara – 24 svećenika i 16 braće redovnika, dvije redovnice milosrđa, 13 laika članova Vinkovske obitelji te pet 5 svećenika biskupije Murcia koji su djelovali kao duhovni voditelji ovih skupina.

Tijekom godina progona u 20. stoljeću, svi ovi pojedinci, iz raznih dijelova Španjolske, dali su svoje živote za Krista i s Kristom. Većina njih, čak 39, mučeni su u Madridu te su bili župljani župe Bazilike Gospe čudotvorne medalje – 14 članova Kongregacije misionara, čest laika s područja Chamberi – majke, očevi i članovi Društva čudotvorne medalje. Deset drugih članova Kongregacije pripadali su misijskoj kući u Atochi – šest iz sjemeništa u Hortalezi, tri iz kuće u Valdemorouteu te jedan iz zajednice Callea Fernandeza de la Hoza.

Njih 21 svjedočilo je u Kataloniji, Valenciji i Murciji. Tri člana Kongregacije i dvije sestre milosrđa mučene su u Barceloni, jedan član Kongregacije u Geroni, dva druga člana i mladi poklonitelj Zajednice čudotvorne medalje u Valenciji. Jedan član Kongregacije, pet dijecezanskih svećenika i šest laika mučeni su u Murciji.

Beatifikacija je, prema riječima kard. Amata, imala nakanu pozvati vjernike da ostanu postojani u vjeri te kako bi se izbjegao strah od tih mračnih godina koji su pokrili Španjolsku nedužnom krvi.

KT