Skupina mladih studenata i srednjoškolaca aktivnih pri Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno boravila je u dvodnevom studijskom posjetu Jajcu i Banjoj Luci. Mladi različitih vjerskih pripadnosti – katolici, pravoslavci i muslimani, krenuli su na put 7. listopada 2017. godine, s ciljem upoznavanja prirodnog i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine, znajući da trebaju najprije dobro upoznati svoju zemlju kako bi ju mogli voljeti – u svom njenom sjaju, ali i nesavršenostima. Prvi dan putovanja, pod vostvom koordinatora Nadežde MojsilovićAlije Gušića Marije Puljić, mladi su posvetili upoznavanju kraljevskog grada Jajca, dok su drugi dan studijskog putovanja boravili u Banjoj Luci.

U jutarnjim satima, posjetili su  samostan Sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu, gdje ih je pozdravio fra Domagoj Šimić, župni vikar i nacionalni duhovni asistent Franjevačke mladeži u BiH, koji im je ispričao ukratko o prošlosti djelovanja franjevaca na ovom prostoru,  ali i izazovima s kojima se franjevci i banjolučki katolici danas suočavaju. Svjesni da je rast u vlastitoj vjeri temelj za bolje razumijevanje i prihaćanje drugoga, mladi su katolici sudjelovali u misnom slavlju, dok su se pravoslavci uputili na liturgiju u sabornu crkvu Hrista Spasitelja. Po završetku liturgije, cijelu skupinu je pozdravio sveštenik Dragan Grujić te ih upoznao sa životim i radom pravoslavnih vjernika, ali i njihovom suživotu s  ljudima drugih vjeroispovijesti. U nastavku je slijedio posjet Ferhad – pašinoj džamiji, gdje je mlade dočekao Senad Kušmić, koji im je predstavio odlike ove džamije, u narodu poznate kao Ferhadija. Poslijepodnevne sate mladi su iskoristili za šetnju i uživanje u ulicama i parkovima Banje Luke.

Ovo putovanje oslikalo je mladima djelić ljepote koju skriva bosanskohercegovačko tlo, ali i otkrilo da su, kroz vrijeme, vjerske građevine rušene pod utjecajem različitih društvenih i prirodnih čimbenika, ali da su se ljudi uvijek iznova imali hrabrosti boriti i obnavljati jer su znali da je sam Bog htio tragove njihovog truda baš u ovoj zemlji.