Blagdan sv. Antuna, pustinjaka i opata, prosljavljen je danas, 17. siječnja u župnoj crkvi i samostanu na Petrićevcu.

Održane su tri mise, jutarnja u 9:00h koju je predvodio kapelan fra Domagoj Šimić, pučka u 10:30h koju je predvodio vlč. Zdenko Ilić iz Đakova uz koncelebraciju župnika i gvardijana fra Duje Ljevara, fra Dominka Batinića i pater Tomislava Topića te večernja u 16:00h također pod okriljem vlč. Zdenka, od milja prozvanog ‘‘Bosanskim šokcem’’. Mnogi izbjegli Banjolučani s druge strane rijeke Save, kao i oni koji su ostali tu, zajedno su hodočastili sv. Antunu kroz trodnevnicu i današnju proslavu te ih u tome nije uspio spriječiti ni veliki snijeg koji već danima pada u ovom kraju.

Tokom trodnevnice vjernicima se trudilo što više približiti lik sv. Antuna i njegovog načina života, pitajući se tko bi od nas danas bio spreman, ne samo poći u pustinju na toliko godina, već svakodnevno se odricati mnogih pogodnosti i uzeti malo vremena za razmatranje i upoznavanje Boga i sebe. Pozvani smo da činimo svakodnevno malo. Vlč. Zdenko Ilić je u današnjoj propovijedi na samu svetkovinu komentirao Evanđelje po Marku te rečenicu, citiram: ‘‘Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote’’. Nažalost, svjedoci smo tome da sve više poslodavaca traži od svojih radnika da rade nedjeljom, ucjenjujući ih pod cijenu dobijanja plaće ili zadržavanja posla. Govorio je o pravilima po kojima su Židovi trebali živjeti i pretočio to u današnje vrijeme i način na koji mi živimo. Vlč. Zdenko se dotakao i ‘‘Saveza’’ objašnjavajući da je to sporazum između dvije strane gdje si međusobno obećaju nešto činiti te važnosti ispunjena obećanog.

Na posljetku slavlja, župnik i gvardijan fra Dujo Ljevar zahvalio je propovjedniku, ostalim fratrima, predstavnicima vlasti – gospođi Mariji Rapo, pjevačima i svim prisutnim hodočasnicima te poželio svima koji danas slave sretan imendan, a ostalima sretan i siguran povratak kućama.

I.L.

IMG_1343 IMG_1351 IMG_1355 IMG_1379 333 111 22 11