U petak, 25. studenog 2016., posredovanjem firme „Komotin“ iz Jajca radnici firme „OGI niskogradnja“ iz Prijedora postavili su na zvonik novi križ umjesto dosadašnjega koji je još tijekom rata, a kasnije i od nevremena doživio oštećenja te je morao biti zamijenjen.

Novi križ je izrađen od inoxa (nehrđajućeg čelika) visok 1,83 metara, težak 105 kg, projektirala ga je i izradila firma „ZEC d.o.o. Međugorje“ u Mostaru.

Postavljanje novog križa, koji impozantno i sjajući se stoji na visini od 42 metra visokom katedralnom zvoniku, obradovao je ne samo katolike grada nego i druge sugrađane, koji su to rado i potvrdili.

Biskup Komarica je zahvalio izvođačima ovog zahtjevnog poduhvata, tim više što su uslijed tehničkih poteškoća radove izvodili duboko u noć. Zahvalio je i rektoru katedrale vlč. Peri Ivanu Grgiću, koji se duže vrijeme trudio naći najbolje rješenje u nužnoj zamjeni križa na katedralnom zvoniku.

U subotu, 26. 11., biskup Franjo je blagoslovio na vrhu zvonika novo postavljen križ, a zazvao je blagoslov i na cijeli grad i biskupiju.

TABB