U nedjelju, 20. studenog 2016., na Svetkovinu Krista Kralja u banjolučkoj katedrali zaključena je Sveta godina Izvanrednog jubileja Božjeg milosrđa, koju je papa Franjo proglasio od Svetkovine Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca prošle godine do Svetkovine Krista Kralja, 20. studenog ove godine.

Uz domaćeg biskupa dr. Franju Komaricu koncelebrirali su rektor katedrale mr. Pero Ivan Grgić i biskupov tajnik vlč. Boris Jorgić. Pjevanje cijele okupljene zajednice su predvodili katedralni pjevači na čelu s organisticom s. Damjanom Kovačević.

Biskup je prigodnim riječima povezao značenje Svete godine Božjeg milosrđa i Svetkovine Krista Kralja. Podsjetio je na riječi pape Franje, a i na svoje riječi iz poslanice na početku Jubilejske godine, da je „život Crkve autentičan i vjerodostojan samo kada postaje uvjerljivi navjestitelj Božjeg milosrđa“. Naglasivši da su pripadnici biskupijske zajednice imali mogućnost proći kroz „vrata milosrđa“ ne samo u katedrali u Banjoj Luci nego i na svakoj župnoj crkvi ili drugom liturgijskom prostoru, gdje još nema izgrađenih crkava, na mjestu u ratu porušenih, biskup je zahvalio i svećenicima i redovnicama i svim brojnim vjernicima koji su se okoristili duhovnim dobrima godine Božjeg milosrđa.

„Ispovijedajući u svom svakodnevnom životu svoju vjeru u Krista Spasitelja svih ljudi, svi smo i ubuduće pozvani da prema ljudima oko sebe pokazujemo na djelu da nas je proželo Božje milosrđe i da smo spremni činiti djela milosrđa – duhovna i tjelesna“ – naglasio je biskup Franjo.

Osvrnuvši se na svoj nedavni pohod Hrvatskim katoličkim zajednicama po zemljama Srednje Europe, rekao je da je doživio kako se brojni katolici, osobito iz banjolučke biskupije, ali i iz drugih dijelova BiH redovno okupljaju – zajedno s drugim hrvatskim katolicima na nedjeljna misna slavlja, koja im – kako sami rekoše biskupu – jako mnogo znače za život u tuđini, koji je put poteško i drama.

Biskup Franjo je pozvao sve da ostanu i ubuduće vjerni Kristu i njegovu Evanđelju milosrđa, praštanja i ljubavi te da takav svoj stav javno svjedoče pred svojim bližnjima.

Na kraju misnog slavlja, biskup je još jednom podsjetio da Božja ljubav i milosrđe ne prestaju završetkom Jubilejske Godine Božjeg milosrđa te da svi trebamo ostati postojani u djelotvornoj vjeri u to Božje milosrđe. Pozvao je sve nazočne da Gospinom zahvalnom pjesmom „Veliča“ zajedno zahvale Bogu za sva njegova dobročinstva tijekom protekle Svete godine.

TABB
Banja Luka, 20. 11. 2016.