U ponedjeljak, 22. lipnja 2015. u župnoj i samostanskoj crkvi na Petrićevcu, svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem je obilježena 12. godišnjica apostolskog pohoda sv. pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci. Misno slavlje je predslavio biskup banjolučki Franjo Komarica koji je tom prigodom blagoslovio i prvu kapelu u čast sv. pape Ivana Pavla II.

U koncelebraciji s biskupom Komaricom su bili pom. biskup banjolučki Marko Semren te 25 svećenika. Uz domaće župljane na misno slavlje su došli i vjernici iz više župa Banjolučke biskupije, te nekoliko redovnica. Pjevanje je pod misom predvodila s. Damjana Kovačević.

Na misi su sudjelovali i predstavnici vlasti BiH iz hrvatskog naroda: Dragan Čović, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u BiH, Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica, te zastupnici u Saboru RH Marija Rapo i Ivan Šuker.

Misno slavlje je započeto obredom blagoslova kapele koja je sastavni dio crkve koja se polako dovršuje, a izgrađena je na temelju one koja je miniranjem porušena prije 20 godina.

U prigodnoj propovjedi biskup je između ostalog rekao: „Ovogodišnje naše liturgijsko okupljanje i slavlje sv. mise – o spomendanu jedinstvenog, neponovljivog događaja, ne samo za ovu župu, ovaj grad i biskupiju, nego i za cijelu našu Domovinu i njeno okruženje – uključuje i našu dužnu zahvalnost dobrom Bogu, za sve one plemenite i vrijedne ljude koji su se potrudili da planirana spomen-kapela u čast našeg najvećeg i najdražeg gosta, koji nas je na današnji dan prije 12 godina pohodio – sv. pape Ivana Pavla II. – bude spremna kako bi danas pod ovim slavljem bila svečano blagoslovljena“. „Na današnji dan, prije 12 godina, on je na ovome mjestu uzdigao na čast oltara najvećeg sina našeg grada i biskupije, uzor modernog katoličkog vjernika-laika blaženog Ivana Merza.

Mnogo je divnih, neponovljivih riječi o našem Blaženiku tada izrekao veliki papa – kojega sada štujemo kao sveca. Dao nam ga je izričito za svijetli primjer kršćanskog načina života i apostolskog zalaganja“ istaknuo je biskup.

Govoreći o sv. papi Ivanu Pavlu II. biskup je naglasio: „Taj veliki papa je bio duboko osvjedočen kako čovjek ne smije postati rob stvari, profita, vlastitih produkta, ali niti nehumanih ideologija, svjetonazora ili destruktivnih grijeha društvenih struktura.

Takvim jasnim i dosljednim društvenim nastupima polučio je brojne pozitivne plodove za mnoge narode i dijelove svijeta.“

„Krist nije prepustio svojim apostolima da svojim vijećanjem i svojim dizanjem ruku za ili protiv – odlučuju o njegovoj muci, križu i uskrsnuću.

On sam je odlučno kročio putem spašavanja čovječanstva.

Molimo i danas svjetlo i snagu njegova Svetog Duha da nas doista učini vjerodostojnim članovima svoga izabranog naroda“ zaključio je biskup.

Nakon ispovijesti vjere i molitve vjernika biskup Komarica je blagoslovio novi oltar u kapeli sv. Ivana Pavla II.

Na kraju Mise je fra Ivo Orlovac, župnik i gvardijan zahvalio prisutnima za njihovo sudjelovanje te svima onima koji su „na bilo koji način doprinijeli izgradnji kapele posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II“. Izrazio je nadu da će se preostali radovi na dovršenju župne i samostanske crkve moći nastaviti kako bi se ona mogla svečano posvetiti.