U srijedu, 20. travnja 2016., u prostorijama Ordinarijata Banjolučke biskupije održan je prvi sastanak banjolučkog biskupa dr. Franje Komarice i Davora Čordaša, ministra za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS. Na sastanku su bili prisutni župnik i gvardijan franjevačkog samostana Petrićevac fra Ivo Orlovac, te suradnici ministra Čordaša Marija Rapo i Pero Josipović.

Glavna tema razgovora je bila posveta, župne i samostanske crkve sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu, koja će biti upriličena 22. lipnja 2016. godine, kada je ujedno i 13. obljetnica povijesnog apostolskog pohoda Svetoga Ivana Pavla II. gradu Banja Luci i narodima Bosne i Hercegovine, te proglašenja prvog blaženika naše zemlje banjalučanina Ivana Merza.

Na sastanku se razgovaralo o organizaciji same posvete župne crkve i proslavi obljetnice dolaska sv. Ivana Pavla II. u Banja Luku. Biskup Komarica je ministru Čordašu iznio prve prijedloge i stavove za ovaj važan događaj za grad Banja Luku. Posveta i obljetnica nemaju samo vjerski značaj za preostale katolike Hrvate u Banja Luci, nego i kulturni događaj za sam Grad Banja Luku. Ministar Čordaš je izrazio svoju spremnost, ali spremnost i Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda da pomogne oko same organizacije ovoga vjerskog i kulturnog događaja. Ministar Čordaš je istaknuo da će u organizaciji protokola i  kao predstavnik ispred institucija Hrvata BiH biti gospođa Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH. Također je dogovoren radni susret idućeg tjedna oko daljnje realizacije ovoga događaja.

Franjevački samostan Petrićevac ima svoju povijesnu važnost i smješten je na rubu Banje Luke, s lijeve strane tranzitnog puta koji vodi od Banje Luke prema Bosanskoj Gradišci. Prvi samostan sagrađen je 60-tih godina 19. stoljeća. Tragičnu povijest rušenja i uništenja je doživio u nekoliko navrata, što zbog potresa 1969. ili ratova, koji su zahvatili bivše države u kojima se nalazio. Posljednje rušenje je doživio 7. svibnja 1995., kada je eksplozivom potpuno uništena župna crkva, a samostan spaljen pri čemu je stradao i fra Alojzije Atlija, najstariji član samostanske zajednice franjevaca.

Grad Banja Luku i državu Bosnu i Hercegovine, 22. lipnja 2003. godine, je posjetio sv. Otac Ivan Pavao II., tadašnji poglavar i papa Katoličke Crkve, te je tada odlučeno i realizirano tako da su misno slavlje i susret sa sv. Ocem upriličeni na temeljima srušene crkve. Slijedećih godina je započela i još uvijek traje obnova župne crkve.

Više o povijesti samostana i crkve na Petrićevcu možete pronaći na našoj internet stranici pod linkom povijest.